Drie soorten die nog wel eens voor verwarring zorgen

Snelcursus herken de das

In het veld of zoals helaas vaker het geval, langs de snelweg is het niet altijd makkelijk om te zien of je te maken hebt met een das.

De das is een marterachtige. Neefjes van de das zijn onder andere de otter, boommarter,steenmarter,nerts,bunzing,hermelijn en de wezel. De das is verreweg de grootste van allemaal. Als je kijkt naar het formaat in combinatie met de tekende zwart/witte kop is dat aardig goed uit elkaar te houden. 

Van neus tot kont is de das ongeveer 67- 80 cm lang. Reken je het staartje mee dan komt daar nog eens 12-19 cm bij. Het gewicht van een das is tussen de 9-17 kilo. De neefjes van de das hebben eerder het formaat van een huiskat.

In de praktijk zijn er twee soorten die wel eens voor verwarring willen zorgen. De wasbeer en de wasbeerhond. Bovenstaande afbeelding laat de drie soorten naast elkaar zien zodat je de verschillen kunt zien. 

Vooral de tekeningen van de kop en de kleuren zijn anders. Zo heeft de wasbeer een soort zorromasker op. Bij de das lopen de zwarte strepen in de lengte over de kop. Ook is de vorm van de kop anders. De wasbeerhond lijkt qua tekening wel wat op de wasbeer maar de kleur bruin overheerst.