Een das is geen agressief dier en zal niet zomaar aanvallen. Als een dier gewond is kan het uit angst wel van zich af bijten. Denk dus om je eigen veiligheid.

  • Denk om je eigen veiligheid. Stoppen langs de weg kan gevaarlijk zijn. Langs de snelweg is het verboden om te stoppen.
  • Kijk of de das nog leeft. Raak het dier niet met de handen aan maar gebruik bijvoorbeeld een stok om te kijken of het dier nog leeft. De das kan ook in coma zijn. In dit geval adem het wel maar zal niet bewegen. In dit geval kun je het dier het best bedekken met bijvoorbeeld een deken.
  • Neem de locatie van waar de das zich bevind zo nauwkeurig mogelijk op. Welke weg, eventueel huisnummer, hectometerpaaltje of gps coordinaten of stuur je locatie door via WhatsApp
  • Als de das nog leeft bel je met de dierenambulance of de politie zodat er snel professionele hulp geboden kan worden.

Dierenambulance de Wouden: 0620454312

Politie: 09008844

Friesedas: 0653932079

De das is overleden

Zogend Wijfje? = SPOED

In de maanden januari tot en met juni kunnen dassen jongen hebben. Een zogende das is te herkennen aan haar opgezette tepels. Als je er zachtjes op drukt zal er wat melk uit komen. Zonder moeder kunnen kleine dasjes niet overleven. Het melden van dode zogende dassen is dus extra belangrijk!

 

Geef een dode of gewonde das langs de weg dus altijd door!

Volwassen of jonge das herkennen

Een volwassen das is tussen de 70 – 90 cm

Een jonge das is tussen de 30 – 50 cm