emelten en engerlingen

Engerlingen in je tuin eten de wortels van je gras kapot.

dassen hebben mijn grasmat kapot gemaakt

Dat kan, dat ga ik niet ontkennen. Dassen kunnen in een nacht behoorlijke schade aan je grasmat veroorzaken. Het ligt alleen wel iets genuanceerder en dat wil ik graag uitleggen. Ook wil ik je graag vertellen wat je er zelf aan kunt doen om dit te voorkomen.

Emelten en Engerlingen

Larven.

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zijn grijs en grauw van kleur, liggen recht en zijn ongeveer 40 mm lang. De eieren liggen aan de oppervlakte en liggen op een vochtig stukje grond in de luwte. Op sportvelden vind je ze het meest op de zijstroken. Overdag zie je de larven niet. In de nacht komen ze omhoog en eten ze de jonge delen van het groen op en trekken deze naar beneden. Ze vreten ook het groeipunt van het gras kapot dus het gras sterft af met bruine, kale plekken tot gevolg. Je treft deze larven in het vroege voorjaar en in de nazomer bij vochtig, warm weer. Naast schade aan je grasmat veroorzaken emelten ook schade in je moestuin en in je bloemenperk.

Engerlingen zijn de larven van o.a. de meikever, junikever en de rozenkever. Creme wit van kleur met een lichtbruine kop. Ze hebben drie paar vrij lange borstpoten en een pootloos achterlijf. Tussen juni en oktober komen de engerlingen naar boven. Engerlingen vreten de wortels van het gras kapot. De graszoden komen los te liggen en het gras sterft af. Met name bij droog weer gaat dit rap. Ook engerlingen vreten meer kapot in je tuin dan enkel je grasmat.

mezen, kraaien, spreeuwen, buizerd, wilde zwijnen, dassen, vossen, molen en egels

Allemaal zijn ze dol op emelten en engerlingen. Ze komen naar je tuin of je sportveld en eten de emelten en engerlingen uit je grasveld. Het gras dat al aangetast was komt met grote stukken los als de dieren de larven uit je gras halen. En dan zie jij pas hoe groot de schade is.

Oorzaak, gevolg en het belangrijkste de oplossing

Je hebt bezoek in je tuin van emelten en engerlingen en deze vreten je gras en planten kapot in de tuin. Het gevolg is dat je grasmat sterft en ook overige planten in je tuin gaan er aan. Nog voor dat jij dit hebt kunnen zien weten andere dieren al hoe laat het is en komen eten in je tuin. Dit veroorzaakt zichtbare schade want al het aangetaste spul komt makkelijk los uit de grond. Wil je deze cirkel doorbreken moet je de oorzaak aanpakken en dat zijn de engerlingen en emelten in je tuin. Gelukkig kun je wat doen aan deze larven en ook op een biologische manier (chemisch bestrijden is niet toegestaan en onderzoek heeft uitgewezen dat dit ook niet effectief is).

aaltjes

Wanneer je deze aaltjes inzet is afhankelijk van welke soorten larven er aanwezig zijn in jouw tuin. Hier kun je alles vinden over de soorten larven en hoe je deze het best kunt bestrijden.