das in de tuin

Help! Ik heb een das in de tuin

Dassen zijn alleseters maar eten het liefst regenwormen. Regenwormen zitten vlak onder de oppervlakte en de das trekt deze voorzichtig uit de grond. Dit geeft geen schade.

Uitzonderingen

In het voor- en najaar gaan dassen op zoek naar emelten en engerlingen. Heb je deze diertjes in je gras zitten dan kan de das s’nachts bij je op bezoek komen en schade veroorzaken aan je grasveld.

Schade niet alleen door de dassen

Emelten en Engerlingen leven in je gras en eten daar de wortels van het gras kapot. Ze zitten dan vrij dicht aan de oppervlakte en de dassen graven ze uit de grond. Omdat de grasmat al schade heeft komt er meteen een behoorlijk stuk grasmat los en de schade is goed te zien als je s’morgens je tuin inkijkt. Dassen zijn trouwens niet de enige die emelten en engerlingen uit je grasmat plukken. Ook roeken en wilde zwijnen halen de boel er graag voor overhoop.

Dassen komen overigens maar een paar weken in je tuin langs. Als de emelten en engerlingen weer dieper de grond induiken geven de dassen het al snel op en gaan weer op zoek naar regenwormen.

Wil je absoluut geen dieren in je grasmat en ook geen dieren die daar weer van eten dan kun je overwegen om de emelten en de engerlingen BIOLOGISCH te bestrijden.

Het is zomer en die dassen zitten nog in mijn tuin……..

Het zal niemand ontgaan zijn dat we te maken hebben met een verandering van het klimaat. De grond is veel droger waardoor de regenwormen diep wegkruipen in de grond. Geen enkel levend wezen wil sterven van de honger, zo ook de das niet. Als er geen regenwormen zijn om te eten gaan ze op zoek naar alternatieven. Zo kunnen ze weer uitkomen bij je tuin en daar op zoek gaan naar wat eetbaars. Misschien heb je nog wat emelten of engerlingen in je gras of een moestuin……..

Dit is een snuitputje gemaakt door een das tijdens het zoeken naar eten. Een snuitputje is ongeveer 10 cm in doorsnede en een paar cm diep.

Ik wil ze echt niet in mijn tuin!

Dassen zijn beschermde dieren. Verjagen, verstoren, doden of iets dergelijks is verboden. Voorkomen dat ze in je tuin komen is het enigste wat je kunt proberen. Dassen zijn echter sterke dieren en kunnen uitstekend graven. De tuin volledig afsluiten door middel van een hek zou een optie kunnen zijn.

Dassen zijn een onderdeel van de wereld waar je in leeft. Wil je ze echt niet dan is het misschien een idee om te verhuizen naar een grote stad en in een flat te gaan wonen vier hoog achter. Wil je toch liever genieten van de rust, ruimte en schoonheid van zuid oost Friesland accepteer dan dat daar ook dassen leven en dat ze zo af en toe je tuin een beetje helpen omspitten.

[grve_icon icon_size=”large” align=”center” icon_fontawesome=”fa fa-home” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.friesedas.nl%2F|title:Home||” animation=”fadeInDown”]